Hrady.cz
Kostel s románskými základy byl patrně postaven klášterní hutí někdy kolem r. 1200 (dle historika V. Mencla). Prvně se zmiňuje ve 14. stol. R. 1755 byl kostel barokní přestavbou rozšířen. R. 1854 přistavěna mohutná kostelní věž. Zachován raně gotický presbytář, pozdně got. Madona (konec 15. stol.).
kostel v Kolinci
pohled ze hřbitova
Kolinec, známý rovněž tím, že zde měl chalupu Jan Werich, leží v údolí poblíž hradu Velhartice.
Alena Volná , 29.11. 2010

Kostel sv. Jakuba Většího
    Kostel v Kolinci je typickou ukázkou úlohy vesnických kostelů v průběhu osmi století. Byl postaven v románském slohu okolo roku 1200, zmiňuje se až ve 14. století, kdy byl kostelem farním. Původní románské zdivo je patrné nejen v samotném kostele, ale i ve zbytcích strategického opevnění na vyvýšenině, na níž byl kostel vystavěn. Presbytář je raně gotický, v 18. století při barokní přestavbě byl prodloužen a rozšířen. Roku 1854 byla vystavěna

Alena Volná, 29.11. 2010
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Původně románský kostel (zachovány části román. zdiva, zbytky pův. románského opevnění). Jednolodní orientovaná stavba z lomového kamene, s trojboce uzavřeným, raně gotickým presbytářem, nad který byla r. 1854 přistavěna mohutná hranolová věž. Na jižní straně presbytáře je podélná sakristie, vedle které je na jižní straně lodi kostelní předsíň. V západní části kostela bývala dříve (patrně již od založení kostela) panská tribuna, přístupná

E. Horáková podle Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., Karel Kuča; http://www.kolinec.eu/pisemnosti/mara-3.htm, 2.10. 2012

Klatovy  ( KT)
    Kolinec