Hrady.cz
Ves Milkovice je prvně zmiňována r. 1323, zanikla však během husitských válek. Později je tu již připomínán jen dvůr a od r. 1532 při něm tvrz. Po připojení Milkovic ke starohradskému panství však tvrz zanikla. Nyní tu je pouze moderní zemědělský provoz a rekreační domek na bývalém tvrzišti..
Milkovice - dvůr
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Někdejší ves a později hospodářský dvůr Milkovice leží v těsné blízkosti vedlejší silnice spojující město Libáň na silnicích II/280 a II/501 s městem Dolní Bousov na silnici II279. Lokalita se nachází na katastrálním území vsi Záhuby, která je nyní místní částí obce Zelenecká Lhota. Na místě někdejšího dvora s tvrzí se nyní nachází jen moderní objekt zemědělsko-průmyslového provozu, starší objekty dvora a bytový dům pro zaměstnance. U nich končí nedlouhá slepá odbočka silnice. V místě vlastní tvrze pod dvorem u potoka Záhubky stojí nyní rekreační domek.
3.9. 2017

historie

Milkovice se poprvé připomínají r. 1323, kdy tu sídlil Albín z Milkovic. Ves zanikla pravděpodobně v období husitských válek, protože od té doby se zde připomíná už jen dvůr. První zpráva o zdejší tvrzi pochází z r. 1532, kdy ji majitelka Barbora z Kolomut postoupila spolu s dvorem a čtyřmi vesnicemi svému manželovi Janu Stráníkovi z Kopidlna. Po jeho smrti získal Milkovice r. 1551 Jiří Klusák z Kostelce, který je ještě téhož roku prodal Janu

Jiří Špaček (zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI, Svoboda 1989, doplnil Otto Slabý), 3.9. 2017

zaniklý
     Jičín  (JC)