Palmeho dvůr

Palmův dvůr
Barokní sídlo vzniklo přestavbou selské usedlosti, zmiň. r. 1654 v majetku Martina Neumanna, od r. 1697 Christopha Lorentze. Jeho vnuk Johann Georg dal usedlost přestavět na honosné sídlo. R. 1802 doplněno okrasnou zahradou. R. 1853 jej koupil Josef Palme; zestátněno r. 1945. Dnes v soukr. majetku.
Palmeho (Palmův) dvůr

Palmeho dvůr - selská usedlost, později výstavné sídlo

Graficke pismenko Na místě dnešního Palmeho dvora v nejvýchodnější části Markvartic (součást Jablonného v Podještědí) stávala selská usedlost hospodáře Martina Neumanna, v jehož majetku se připomíná roku 1654. Usedlost roku 1697 zakoupil sedlák Christoph Lorentz, který kromě vlastního hospodářství provozoval s povolením vrchnosti i přepravu a obchod s obilím. Christophův vnuk Johann Georg se roku 1777 vyplatil z poddanství a dekretem hraběte Františka Josefa Pachty z Rájova byl uznán za svobodného formana a obchodníka. On byl zřejmě stavebníkem honosného domu ve stylu pozdního baroka, blížícího se svojí podobou zámku. Když Johann Georg roku 1783 ...
Ivan Grisa, dle Renata Černá: text o Palmeho dvoře na oficiálních stránkách zámku Lemberk, 30.10. 2010

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)