Hrady.cz
Zámek vznikl přestavbou starší tvrze, kolem roku 1886, kdy jej vlastnili Nádherní z Borutína. Po roce 1945 byl zámek majetkem státních statků a po opravě roku 1970 byl užíván jako depozitář Státního ústředního archivu. Dnes je zde expozice prvního horolezeckého muzea v ČR.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Střediskem samostatného panství se ves stala až roku 1590, kdy ji při dělení dědictví získal Adam Abrahám Bohdanecký z Hodkova. Ten si krátce poté postavil nevelkou renesanční tvrz dokončenou roku 1596. Adam i jeho syn Jaroslav se zapojili do stavovského povstání a roku 1620 oba zahynuli při známé explozi jičínského zámku. Jejich dědicům byl Adršpach zabaven a konfiskát koupil roku 1623 Albrecht z Valdštejna, který jej roku 1627 postoupl Marii Magdaleně Trčkové z Lípy. Po zavraždění Adama Erdmana Trčky spolu s Valdštejnem v Chebu roku 1634 byl Adršpach znovu konfiskován. V držení Adršpachu se v rychlém sledu vystřídali Jakub de Arlin ...
Pavel Zany Komárek (aktualizace E.H. 2014), 30.5. 2004

popis

Obdélná dvoupatrová budova tvrze orientovaná ve směru sever-jih podle silnějšího zdiva v severní části a mírně nepravidelného půdorysu snad využila nějakou starší budovu. V jihovýchodním nároží tvrz doplnila pětiboká mírně kónická třípatrová věž. Šestiprostorové dvoutraktové přízemí si dodnes z větší části zachovalo svou dispozici včetně většiny renesančních hřebínkových kleneb. V přízemí věže, kde byla kdysi kaple, je pětidílná klenba

Pavel Zany Komárek, 30.5. 2004

tvrz přestavěná na zámek