Hrady.cz
Podsklepená dvoupodlažní budova bývalé rychty v obci Věžnice byla postavena snad v 1. polovině 17. století. Vstupní prostor má charakter mázhauzu, který je v místním kontextu neobvyklý až vzácný. Budova během své existence sloužila různým účelům.
Budova bývalé rychty od silnice
Graficke pismenko Budova bývalé rychty se nachází v obci Věžnice, v okrese Havlíčkův Brod. Stojí při hlavní silnici v bývalé Dolní Věžnici, při potoce Šlapance. Objekt je v soukromém vlastnictví, avšak není nijak zabezpečený ani hlídaný, je tedy možnost vstoupit dovnitř a usedlost si prohlédnout. Opatrnost je však nutná zejména v patře a na půdě, dřevěné prvky stavby jsou totiž v havarijním stavu.
Matěj Kruntorád , 27.10. 2010

historie

Budova bývalé rychty je prakticky neznámou stavbou a její dějiny nejsou nijak zpracovány. Dnešní obec Věžnice vznikla spojením původních tří obcí (Horní, Prostřední a Dolní Věžnice), přičemž Dolní Věžnice byla osídlena německými kolonisty z Bavorska v době těžby stříbrné rudy na Vysočině. Zástavba této části obce má odlišný styl než "česká" náves Horní Věžnice a nachází se tu několik zajímavých staveb – jednou z nich je právě rychta. Jak

V tomto tomto měsíci dochází postupně k demolici stavby...bohužel :(
    Vladimíra Pátková , 8.12. 2013

popis

Jedná se o podsklepený dvoupodlažní objekt, který je směrem do ulice podepřen opěráky. Vstupní místnost (částečně porušená nejspíše pozdější příčkou) je klenuta čtyřmi poli křížové hřebínkové klenby, která je svedena na masivní kamenný střední sloup s jednoduchou hlavicí. Zaklenuty jsou i další přízemní místnosti, patro, do kterého se vstupuje úzkým valeně klenutým schodištěm, je plochostropé. Architektura domu odkazuje na ještě renesanční

Havlíčkův Brod  (HB)
    Věžnice