Hrady.cz
Sousoší ve stylu dynamického baroka, zobrazující personifikaci Víry a svaté vojáky Jana a Pavla, nechala na jihovýchodním okraji Českého Dubu roku 1714 vztyčit abatyše augustiniánského kláštera ve Vídni, jemuž tehdy panství náleželo.
Sousoší od jihu
Kolem sousoší prochází modrá turistická značka z Českého Dubu přes Letařovice na Sychrov.

Sousoší Víry se svatými Janem a Pavlem v Českém Dubu
    Abatyše kláštera augustiniánek u svatého Jakuba ve Vídni nechala na svém panství roku 1714 vztyčit tři tematicky i kompozičně obdobná sousoší jako poděkování za záchranu hlavního města monarchie před Turky. Jedno z nich se nachází na jihovýchodním okraji Českého Dubu, nad křižovatkou ulic Prouskova a Na Zhůrách. Na bohatě profilovaném trojitém soklu stojí uprostřed personifikace Víry, objímající krucifix se symbolem chrámu, po jejích bocích se

Ivan Grisa, dle Petra Šternová (ed.) a kol.: Soupis památek okresu Liberec A-Le, Národní památkový ústav, územní odborné pracovistě v Liberci, 2010, 26.10. 2010

socha, monument
    Liberecký kraj