Hrady.cz
Původní gotický kostel přestavěn v 17. století. V letech 1840–41 přistavěna zděná věž. Kostel je obklopen hřbitovem s ohradní zdí, do níž je vsazeno sousoší Kalvárie.
Kostel Nalezení sv. Kříže v Robousích
© Pavel Vítek 09/2010
Robousy jsou místní částí města Jičína. Nacházejí se přibližně 3 km jihovýchodně od centra města. Kostel Nalezení sv. Kříže je dominantou obce.

historie

V obci Robousy stál již gotický kostel, postavený koncem 14. století. Do roku 1679 byl zasvěcený sv. Petru. Ve 2. polovině 17. století prošel rekonstrukcí. V letech 1840–1841 byla ke kostelu přistavěna zděná věž na místě původní dřevěné zvonice.

popis

Kostel Nalezení sv. Kříže je obdélníková jednolodní stavba s půlkruhovým presbytářem. Zařízení kostela je barokní. Hlavní vchod do kostela je veden podvěžím. Kostel je obklopen hřbitovem. Do ohradní zdi hřbitova je vsazeno sousoší Kalvárie.

Jičín  (JC)
    Jičín-Robousy