Hrady.cz
Zámek byl vystavěn na místě starší tvrze M. Žalkovským z Žalkovic někdy po r. 1563. Ve druhé pol. 17. stol., byl přestavěn a před pol. 18. stol., rozšířen do dnešní podoby. Dnes zámek slouží jako „Dům na půl cesty“.
© Ivo Rozehnal, 09/2014
Graficke pismenko Od konce 13. do počátku 15. století drželi Dobromilice zdejší vladykové, kteří si postavili tvrz blíže neznámé podoby. Roku 1418 je vyženil Licek z Lulče, za jehož potomků tvrz snad během česko-uherských válek zanikla. Zmínka o ní je až roku 1563, kdy pustou ves s pustou tvrzí získal Matyáš Žalkovský z Žalkovic. Žalkovští se chtěli v Dobromilicích usadit, proto si zde ještě před koncem století postavili jednoduchou renesanční tvrz. Roku 1600 prodal Jan Žalkovský Dobromilice své manželce Aneřce Bítovské ze Slavíkovic, po její smrti je však zdědil zpět. V letech 1614-23 patřily Dobromilice Jiřímu Flottovi z Bockštejna, tomu byly za účast ve stavovském ...
Pavel Zany Komárek, 30.5. 2004

popis

Kde stála původní tvrz vladyků z Dobromilic nelze jednoznačně určit. Jednou z možností je lokalita s náznakem okrouhlých valů a příkopů zachycená katastrální mapou z roku 1833 na jihovýchodním okraji obce. Mohla však stát i v místě dnešního zámku. Jeho základem je dnešní vstupní a na něj navazující severní křídlo s nakoso postavenou nárožní věžičkou. Scherfenberkové ve 2. polovině 17. století postavili snad na starších základech západní křídlo

tvrz přestavěná na zámek
     Prostějov  (PT)