Hrady.cz
Slovanské hradiště z pol. 11. stol. vybudované Břetislavem I. na skalnaté ostrožně nad říčkou Rokytnou. Doloženo r. 1052. Zaniklo r. 1146 při bojích Vladislava II. s moravskými údělnými knížaty v čele se znojemským Konrádem.
plocha Velkého hradiska, v pozdí pozůstatek valu
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko Výrazná skalnatá ostrožna ze třech stran obtékaná meandrem říčky Rokytné (jejíž jméno je odvozeno od staroslovanského pojmenování vrby) byla podle archeologických nálezů osídlena již v době neolitu cca 6000–4000 let před naším letopočtem. V době od 4. století př.n.l. až do počátku našeho letopočtu ostrožnu obývali Keltové. První slovanské osídlení zde bylo pravděpodobně od 8. století. V polovině 11. století, kdy dal kníže Břetislav I. v rámci posílení státní organizace na Moravě vybudovat soustavu menších hradisek, vzniklo nad Rokytnou nové opevněné sídlo. V písemných pramenech se jako hradisko Rokyten objevuje roku 1052 v nadační listině kapituly ...

popis

Hradiště zabíralo podstatný díl dnešní městské části Moravského Krumlova Rokytná. Bylo vybudováno na skalnatém ostrohu, na třech stranách prudce spadajícího do údolí říčky Rokytné. Přístup po šíji na jižní straně byl chráněn příkopem. Druhý pás opevnění předěloval ostrožnu na dvě části, rozsáhlé jižní (snad dvojdílné) předhradí – označované jako „Malé hradisko“ a severozápadní část „Velké hradisko“. V letech 1959–60 proběhl v okolí vnitřního

hradiště
     Znojmo  (ZN)