Hrady.cz
Opevnění města existovalo již v polovině 14. století. Dochovaná hradba má místy výšku 4–5 m, nikde však není zachovaná původní výška a cimbuří. Jednoduchá hradební zeď byla ve 2. pol. 15. století zesílena parkánovou zdí s baštami, bašta s klíčovými střílnami se dochovala v jihozápadním úseku.
hradební zeď na severu
© Milan Caha 10/2010
Graficke pismenko Opevnění Moravského Krumlova hradbami existovalo pravděpodobně již v polovině 14. století. Z roku 1354 pochází označení Krumlova jako "villa murata". Přímá zmínka a rovněž materiální vodítka k přesnějšímu časovému určení chybí. Hradby jsou vystavěny z místního červeného slepence, místy mají výšku 4–5 m, nikde však není zachovaná původní výška a cimbuří. Jednoduchá hradební zeď byla ve 2. polovině 15. století zesílena parkánovou zdí s poloválcovými a hranolovitými baštami, otevřenými směrem do města. Bašta s klíčovými střílnami se dochovala v jihozápadním úseku parkánové hradby. Nejdelší souvislý zachovaný úsek je na severním obvodu městského jádra. Na šíji u zámku se dochovala hranolová Zámecká brána, původně součást městského opevnění, později zahrnuta do opevnění zámku.

brána, opevnění
     Znojmo  (ZN)