Hrady.cz
Dřevěná rozhledna z r. 2004, výšky 13,8 m, v místě spojeném s historickou těžbou křemence (naučná stezka). Plošina ve výšce 10 m. U rozhledny je volnočasový areál s prodejním a informačním stánkem, posezením, expozicí plastik a dětským hřištěm.
pohled na rozhlednu
Graficke pismenko Nejsnadnější přístup je po cestě z Dolního Raškova. Auta lze odstavit v obci.
Rozhledna Barborka je jen jedním z prvků volnočasového areálu. Dále se zde nachází dětské hřiště, prodejní a informační stánek, WC. V areálu je expozice dřevěných a kamenných plastik. Jsou zde umístěny i informační tabule k historii rozhledny a okolí.
Po dohodě s vlastníkem je možné v areálu i tábořit, je zde ohniště a kryté i nekryté posezení. V areálu se konají příležitostně různé akce.
Kolem areálu vede značená turistická stezka a naučná stezka "Ratíškovické lomy" o délce 2,2 km se šesti zastaveními. Stezka prochází místy spojenými s historickou těžbou křemence.
David Hamza , 4.10. 2010

vyhlídková rozhledna Barborka s volnočasovým areálem
    Již od 15. století je lokalita známá těžbou křemence používaného zejména k výrobě mlýnských kamenů, které byly považovány za nejlepší v českém království. Jako připomínka na historická místa byla vybudována naučná cesta a v roce 2004 rozhledna Barborka. Jméno rozhledny bylo zvoleno podle svaté Barbory – patronky horníků. Autorem projektu rozhledny je Ing. Václav Jakeš. V roce 2005 byla zahájena výstavba navazujícího areálu.
    4.10. 2010

popis

Rozhledna je vysoká 13,8 m, dřevěnná a neopláštěná. Obsahuje 2 vyhlídkové plošiny spojené vřetenovým schodištěm. Horní vyhlídková plošina je ve výšce 10 m. Rozhledna je zastřešená jehlanovou střechou. Schodů je 47. Za dobré viditelnosti lze spatřit Železné hory, Jizerské a Orlické hory, Krkonoše i Polabí. Z bližších míst pak např. Pardubice, Kunětickou Horu, Heřmanův Městec.

Divoké táboření, WC, Rodiny s dětmi, Suvenýry
    věž