Hrady.cz
Klasicistní mohutný kříž z roku 1846, který nechala postavit hraběnka Helena z Mniszku-Lubomirská na památku svému zesnulému manželovi hraběti Stanislavu z Mnizsku na jeho oblíbené vyhlídce. Od kříže je výhled na protilehlý zámek i údolí řeky Dyje.
Celkový pohled

Mnizskův kříž

Graficke pismenko Kříž byl vybudován na Křížovém vrchu naproti zámku přes údolí řeky Dyje. Z místa je široký výhled nejen na protější zámek, ale i na Vranov a údolí řeky Dyje. Tato vyhlídka byla oblíbeným místem jednoho z majitelů zámku, hraběte Stanislava Mnizska. Proto zde po jeho smrti nechala na jeho památku roku 1846 zbudovat kříž jeho žena – hraběnka Helena z Mnizsku-Lubomirská.
28.9. 2010

popis

Mnizskův kříž je tvořen masivním soklem s nikami, opatřeným sloupem zakončeným kovovým křížem. Na soklu je umístěna litinová deska s polsko-německým nápisem "Žena nejlepšímu z mužů. Děti nejlaskavějšímu z otců. Jeho Excelenci hraběti Stanislavu Mniszkovi". Celá tato drobná klasicistní stavba prodělala nedávno obnovu včetně nátěru a díky své poloze vysoko nad údolím doslova svítí do daleka. Kolem kříže vede místní značená turistická stezka. Z

křížek, boží muka
     Znojmo  (ZN)