Hrady.cz
Bohatě zdobená barokní kaple na půdorysu šestiúhelníku postavená roku 1746, dnes celkově rekonstruovaná. Dochována stropní freska Nejsvětější Trojice, fresky Ukřížovaní a sv. Veroniky s Kristem v bočních výklencích zanikly.
Celkový pohled

Kaple Nejsvětější trojice

Graficke pismenko Kaple byla postavena r. 1746 nákladem vranovského výběrčího daní Johanna Bäckeho, u staré formanské cesty do Vranova, v místě prudkého sestupu do údolí řeky Dyje. U kaple se dle tradice měli zastavovat formani k modlitbě za úspěšné zdolání tohoto nebezpečného úseku cesty. Současná trasa silnice byla vybudována roku 1893 a proto se kaple nenachází přímo u cesty.
V nedávné době prošla kaple celkovou rekonstrukcí včetně nejbližšího okolí a je v dobrém stavu.
28.9. 2010

popis

Stavba byla postavena na půdoryse šestiúhelníka. Vzhledem k bohaté výzdobě a kvalitě jejího provedení – zejména štukové a malířské výzdoby – lze předpokládat, že se na její výstavbě podíleli mistři pracující na vranovském zámku. V interiéru se dochovala na klenbě freska Nejsvětější trojice. I výklenky bočních stěn z exteriéru zdobily fresky Ukřižování a Veroniky s Kristem, které se však dodnes nedochovaly a při rekonstrukci nebyly obnoveny.

Znojmo  (ZN)
    Vranov nad Dyjí