Hrady.cz
Renesanční radnice s věží byla postavena v l. 1568-69. R. 1609 poničena úderem blesku a výbuchem střelného prachu, opravena r. 1613. Vyhořela při požárech v l. 1753 a 1754, opravena r. 1819 a znovu r. 1884 (stav. Petr Burg). Poškozena v l. 1917 a 1945, opravena (arch. K. Madlmayr). Je sídlem MÚ.
Vyškov - radnice - Masarykovo náměstí
© Ivo Rozehnal, 09/2010
Graficke pismenko Radniční věž byla v l. 2011 - 2012 přístupna veřejnosti v pravidelných návštěvních hodinách. Od r. 2013 je přístupná jen při zvláštních příležitostech (Dny evropského dědictví atp.).
TIC Vyškov (aktualizováno 11.8.2013), 12.12. 2012

Renesanční radnice s věží
    Hlavní dominantou Masarykova náměstí ve Vyškově je 57 m vysoká radniční věž, která je součástí renesanční radnice, postavené v l. 1568-1569. Původní středověká městská radnice stávala naproti, v domě čp. 32, kde se ve dvoře nacházel městský pivovar (podle jiného zdroje v domě čp. 47 / dnes již zbořený; nahrazený novostavbou). Pro stavbu nové radnice se rozhodli měšťané v době rozkvětu Vyškova v 16. století. Tato nová radnice s věží je v

Ivo Rozehnal - zdroj web vyskov-mesto.cz a cs.wikipedia.org; E.H. dle Encyklopedie městských věží v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Zdeněk Fišera, Libri 2006, 28.9. 2010

popis

Radnice je dvoupatrová stavba o čtyřech osách průčelí, s kombinovanou formou sedlových a valbových střech, radnici předstupuje do prostoru náměstí mírně obdélná věž. V úrovni třetího patra je nedlouhý úsek renesanční atiky. Věž je sedmipodlažní, se šesti patry a podvěžím, kterým se vstupuje do radnice. Nároží věže jsou do výše 1. patra armována bosáží, bosovaný je i půlkruhový portál. Podvěží je zaklenuto křížovou klenbou, stejně tak i první

E.H. podle http://cs.wikipedia.org; Encyklopedie městských věží v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Zdeněk Fišera, Libri 2006; Historické radnice Čech, Moravy a Slezska 2., Zdeněk Fišera, Libri 2010, 12.12. 2012

Vyškov  (VY)
    Vyškov