Hrady.cz
Barokizovaný, pův. gotický kostel postavil v l. 1464-96 biskup Tas z Boskovic a Černé Hory. V l. 1729-35 kostel opraven (plán G. P. Tencalla), postavena věž. Po požáru r. 1753 barokně opraven v l. 1773-89 (arch. J. A. Křzaupal von Grünenberg). V l. 1901-03 oprav. věž a záp. průčelí (arch. R. Völkl).
Vyškov - Kostel Nanabevzetí Panny Marie - pohled z Brněnské ulice
© Ivo Rozehnal, 09/2010
Graficke pismenko Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vyškově byl postaven původně jako pozdně gotická stavba. Nahradil starší farní kostel, který byl postaven snad již ve 12. století, prvně zmiňován je roku 1328. Starší kostel, který stával na jiném místě, byl vypálen za husitských válek r. 1423 společně s městem. Nový kostel nechal postavit biskup Tas z Boskovic a Černé Hory. Se stavbou trojlodní haly bez věže u městských hradeb se započalo roku 1464. Nový kostel však krátce po dostavbě vypálil vévoda Jiří z Münsterberka, protože biskup Tas nepodporoval krále Jiřího z Poděbrad. Biskup zemřel roku 1482 na mor a spálený kostel byl dostavěn a vysvěcen až roku ...
Ivo Rozehnal - zdroj /cs.wikipedia.org; E.H. podle Průzkumy památek VIII. - 2/2001, Pavel Borský, Dagmar Černoušková, 27.9. 2010

popis

Barokizovaný, pův. pozdně gotický kostel má obdélnou loď, podepřenou opěráky, s pětiboce uzavřeným presbytářem. Mezi opěráky východního pole závěru je přístavba kostelní pokladnice s půdorysem trojlistu. K jižní straně kněžiště přiléhá kaple sv. Otýlie čtvercového půdorysu, k severní straně patrová sakristie. Západní průčelí s hranolovou věží v ose je zakryto postranními čtvercovými kaplemi. Před věží je představěná předsíň s terasou. Hlavní

E.H. podle Průzkumy památek VIII. - 2/2001, Pavel Borský, Dagmar Černoušková; wikipedia.org, 13.12. 2012

Vyškov  (VY)
    Vyškov