Hrady.cz
Původní kostel kapucínů s klášterem, postaven biskupem Františkem Dietrichsteinem (1617-24). V pol. 18. stol. došlo k přestavbě biskupem Wolfgangem Schrattenbachem. R. 1787 se stal kostel veřejným. V druhé pol. 20. stol. došlo ke zrušení a odsvěcení. Od r. 2005 slouží ke kulturním účelům.
Vyškov - Hřbitovní kostel
© Ivo Rozehnal, 09/2010
Graficke pismenko Hřbitovní kostel Panny Marie ve Vyškově je původní kostel kapucínů. Vyznačuje se typickou architekturou tohoto řádu, který byl přísně řízen tehdejšími plány - jednoduchost linií a sevřenost proporcí. Stavba proběhla v letech 1617-24, kdy hlavním mecenášem byl olomoucký biskup František Dietrichstein. Právě on požádal kapucíny o založení kláštera. Komisař česko - rakouského komisariátu a čtyři další stavitelé - P. Bonaventura z Benátek, P. Eusebius z Bergama, P. Gabriel z Bavorska a P. Ambrož z Rovereda - se dostavili do Vyškova a vybrali vhodné místo u biskupského zámku k vystavění kláštera. Plány byly zhotoveny 30. května 1616. ...
Ivo Rozehnal - zdroj web cs.wikipedia (upraveno L.H.), 26.9. 2010

klášter