Místo není doposud uveřejněno,
musí obsahovat všechny minimální informace a projít kontrolou redakce.

Jděte na stránku vkládání a vložte všechny důležité informace tím urychlíte jeho uveřejnění.
Objekt z roku 1797 je typickým příkladem libereckého klasicistního domu z přelomu 18. a 19. století. Nejméně od konce 16. století do roku 1945 zde fungovala proslulá hospoda. Dům prochází po dlouhodobé devastaci od roku 2006 důkladnou obnovou.

Dům U Zeleného stromu v Liberci

Graficke pismenko Prvním dokladem o existenci pravděpodobně dřevěného domu u křižovatky dnešních ulic Revoluční a Malá Moskevská je panský urbář z roku 1560. Ten ho označuje jako "ur alt", tedy prastarý. Hypoteticky se jedná o součást původní osady Habersdorf (Havlov), která měla být předchůdcem Liberce. Roku 1792 zakoupil původní dům Franz Salomon, který nechal o pět let později postavit dodnes zachovalý objekt. Stavitelem byl Karl Kuntze, syn autora zdejšího kostela sv. Kříže (viz heslo). Jedná se o typický liberecký klasicistní dům, jichž bylo v městě postaveno na přelomu 18. a 19. století několik desítek. Do dnešní doby se jich zachovalo ...
Ivan Grisa, dle Jiří Technik: Dům U zeleného stromu, in Ročenka liberecké architektury 2006, Fotoarchiv města Liberce a občanské sdružení Cesty, 14.10. 2010

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)