Místo není doposud uveřejněno,
musí obsahovat všechny minimální informace a projít kontrolou redakce.

Jděte na stránku vkládání a vložte všechny důležité informace tím urychlíte jeho uveřejnění.
Sídlo II. generace rodu von Liebieg v uměřeném antikisujícím stylu inspirovaném palladiánskou renesancí vzniklo 1871–2 přestavbou objektu v sousedství libereckého zámku. Majetkem rodiny do roku 1945, od následujícího roku sídlem oblastní galerie.

Vila Johanna von Liebieg ml. v Liberci

Graficke pismenko Johann (von) Liebieg mladší (1836–1917) byl synem zakladatele dynastie textilních baronů, kteří ovládali ekonomiku města i jeho širokého okolí od 30. let 19. století. Pro sebe a svou rodinu si v letech 1871–72 nechal podle projektu architekta Gustava Sacherse přestavět a podstatně rozšířit klasicistní sídlo Ferdinanda Römhelda, průkopníka manufakturní textilní výroby. Dům se nacházel v zajímavé lokalitě jihovýchodně od libereckého zámku, vstupní průčelí se obracelo do representativní příjezdové třídy k němu (dnes 8. března). Sachers ho využil jako centrální část vstupního křídla a přistavěl k němu další trakty, které obklopily nádvoří. Kromě ...
Ivan Grisa, dle Pavel Halík (ed.): Slavné vily Libereckého kraje, Foibos 2007, 14.10. 2010