Hrady.cz
Barokní kašna postavená kolem r. 1730 znázorňuje příběh mladíka Ganyméda, který byl Diem dopraven na Olymp. Tam z něj udělal číšníka bohů, což pobouřilo jeho ženu Héru. Zeus nakonec Ganyméda usadil do souhvězdí Vodnáře.
Vyškov – kašna
© Ivo Rozehnal, 09/2010
Graficke pismenko Kašna z 18. století ve stylu baroka na Masarykově náměstí ve Vyškově, má velmi zvláštní vyobrazení z řecké mytologie a je plná symboliky. Motivem je znázornění příběhu mladíka Ganyméda. Byl to krásný mladík, královský princ. Jeho krása neunikla nejvyššímu bohu Diovi, zatoužil po něm, změnil se v orla a dopravil ho na Olymp. Tam z něj udělal číšníka bohů. To samozřejmě pobouřilo jeho ženu Héru, protože číšnicí byla jejich dcera Hébé. Zeus nakonec Ganyméda usadil do souhvězdí Vodnáře.
Kašna byla postavena kolem roku 1730, ústředním motivem je socha prince Ganyméda sedícího na hřbetě orla (Dia) s rozepjatými křídly, obklopená chrliči ve tvaru zvířat (ryba, lev).
Ivo Rozehnal , 18.9. 2010

Vyškov  (VY)