Hrady.cz
Původně židovská synagoga, dnes modlitebna Církve čsl. husitské, byla postavena r. 1885 v novorománském slohu. R. 1929 byla odkoupena městem a do r. 1954 sloužila jako městské muzeum. R. 1954 prodána Církvi čsl. husitské a byla stavebně upravena (1955–1957) na sbor dr. Karla Farského (arch. Janák).
Vyškov - Kostel Československé církve husitské, bývalá synagoga
© Ivo Rozehnal, 09/2010
Graficke pismenko Kostel Církve československé husitské se nachází na východní straně Masarykova náměstí ve Vyškově. Již na první pohled je znatelné, že se jedná o budovu bývalé synagogy. Postavena byla v novorománském slohu roku 1885. Tehdy nahradila budovu bývalých městských jatek. Její umístění na hlavním náměstí je zcela ojedinělé. Vypovídá o výjimečně tolerantním přístupu místních obyvatel, také nepochybně souvisí s působením vlivných židovských podnikatelů, kteří byli členové rady města. Synagoga byla poškozena při požáru r. 1917, poté opravena. Židovské komunitě dlouho nesloužila, pro malý počet věřících přestala být r. 1929 využívána a byla prodána městu. V té době ...
Ivo Rozehnal - zdroj web cs.wikipedia.cz a zidovskehrbitovy.cz, 17.9. 2010

popis

Synagoga má řadové rohové situování na hlavním náměstí obce, což je pro židovskou modlitebnu krajně neobvyklé umístění. Jde o prostornou halovou dvoupodlažní budovu, bez přístavků, obdélného půdorysu, krytou neckovou střechou. Původní hlavní vchod vedl z prostorů Zámecké ulice do předsíně, odkud pokračovali muži přímo do hlavního sálu a ženy vystoupaly po schodišti na ženskou galerii, zřejmě po jedné straně sálu. Vnitřní rozměry sálu jsou 10,8

Ivo Rozehnal - zdroj zidovskehrbitovy.cz, 17.9. 2010

židovské památky