Hrady.cz
Velký barokní kostel ve významné pohledové poloze dominuje střední části údolí Kamenice ve Smržovce. V letech 1765–81 nahradil podle projektu A. Schmida původní dřevěnou svatyni. V dubnu 1967 vyhořel, od té doby postupně rekonstruován.
kostel od jihozápadu
Graficke pismenko Kostel stojí v jihozápadní části velmi rozlehlého intravilánu Smržovky, který se táhne údolím Kamenice a jejích několika přítoků v délce více než 5 km. Z centra města (silnice I/14, železniční stanice Smržovka) je třeba překonat vzdálenost asi 1 km, z náměstí stálým, ale poměrně mírným stoupáním. Vést může cyklostezka 4310, zelená turistická značka (k rozcestí pod kostelem) nebo smržovský městský turistický okruh.
Kostel je přístupný během mší, které se pravidelně konají ve čtvrtek od 18.00.

Kostel Archanděla Michaela ve Smržovce
    Význam Smržovky jakožto tržního centra horní části údolí Kamenice vyjadřuje i největší barokní kostel v dnešním jabloneckém okrese. Stavba, postavená v letech 1765–81 ve stylu opožděného dynamického baroka podle projektu A. Schmida, nahradila původní dřevěný kostelík, z něhož se zachovala část vnitřního zařízení. Kostel je poměrně vzdálen od vlastního centra města, zaujímá však pohledově dominantní polohu, díky níž je viditelný z mnoha míst v

Ivan Grisa, dle Scheybal - Beneš - Scheybalová: Památky Jablonecka, Severočeské museum v Liberci a Kulturní správa ONV v Jablonci nad Nisou, 1969, 7.10. 2010