Hrady.cz
Nepřístupný zámek vybudován v r. 1674 jako barokní lovecká stavba Jana Šporka. Za rodu Dahlberg-Ostein proběhla v letech 1827–1830 klasicistní přestavba zámku. K další přestavbě zámku došlo v rozmezí let 1900–1911 za Karla Dahlberga.
Čelo zámku
Exteriéry ale i interiéry zámku si zahrály v seriálu ČT Život na zámku kde se objekt přejmenoval na Temniště.
Pavel Jarý , 4.10. 2012

historie

První zmínka o vsi Roztěž je z roku 1391, kde se připomíná jako odúmrť po Ješkovi z Roztěše. V roce 1396 je zmiňován Štěpán a v roce 1401 Rynard z Roztěže. V průběhu 15. století patřila Roztěž k malešovskému panství. Jako součást tohoto panství je zmíněna v roce 1515, když ho od Jiřího z Hustířan kupuje Jiří Háša z Újezda. V roce 1666 kupuje panství Malešov i s Roztěží Jan Špork. Protože v té době byla malešovská tvrz pustá, staví v roce 1674 v

Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 29.9. 2010
    Johann Friedrich Karl Maximilian, hrabě von Ostein (12. 4. 1735 - 25. 4. 1809) majitel malešovského panství adoptoval synovce své manželky Ludoviky Charlotty Marie Anny v. Dalberg (8. 8. 1739 – 20. 3. 1805), Friedricha Karla Antona, svob. pána von Dalberg (8. 10. 1787 – 22. 11. 1814), příslušníka starého šlechtického rodu původem z Porýní (hrad Dalburg, obec Dalberg) a odkázal mu svá panství včetně Malešova. Spolu s oběma panstvími přijal baron

tvrz přestavěná na zámek
     Kutná Hora  (KH)