Hrady.cz
Chrám Církve československé husitské. Dům byl zakoupen a upraven pro konání bohoslužeb r. 1921, kdy pro vzrůstající počet účastníků setkání dosavadní místa přestala stačit. Později tento problém vyvstal znovu, a tak byl přikoupen sousední pozemek a r. 1926–27 byla přistavěna nová chrámová budova.
Vstupní průčelí a věž
Graficke pismenko Sbor je přístupný při pravidelných nedělních bohoslužbách (od 8.30) nebo po domluvě ve farní kanceláři. Oficiální stránky náboženské obce najdete na adrese ckostelec.ccshhk.cz/
Vojtěch Basl , 7.8. 2010

historie

Náboženská obec Církve československé husitské v Červeném Kostelci vznikla hned na počátku existence této církve, v roce 1920. V nedaleké vsi Horní Radechová byly 6. července (na svátek Mistra Jana Husa) pořádány první bohoslužby. 26. září 1920 byla pak ustanovena náboženská obec a již 13. října zde byl ustanoven první farář, Hynek Z. Široký. Náboženská obec ale neměla vlastní místo pro konání bohoslužeb. Ty se proto konaly nejprve v chalupě

Vojtěch Basl (Podle webových stránek obce CČSH v Červeném Kostelci; publikace PAMÁTNÍK k otevření Žižkova sboru v Červeném Kostelci.), 7.8. 2010

popis

Sbor je stavebně propojen s původní sborovou budovou, ve které jsou v patře umístěny kancelář, sborovna Rady starších, byt faráře a malá ubytovna. V průčelí stavby stojí zvonice. Na kůru chrámu jsou umístěny varhany, které původně sloužily v pražské Lucerně a byly náboženskou obcí CČSH zakoupeny v poválečných letech. Na kůru je také umístěn původní oltářní obraz: Ježíš omývající nohy apoštolům. Kněžiště bylo několikrát upravováno. V původní

Náchod  (NA)
    Červený Kostelec