Hrady.cz
Vodojem z 20. let 20. stol. Postaven při budování týnišťského vodovodního řádu. V současné době je již nefunkční; objekt využíván k alternativním účelům – muzeum, galerie.
Graficke pismenko Vodojem v Týništi nad Orlicí byl postaven v letech 1925–26 jako součást městského vodovodního řádu. Věž stojí v místech, kterému se říkávalo Na Pláckách. Stávalo zde několik chalup; dvě z nich musely být kvůli stavbě zbourány. Náklady na stavbu tehdy činily 2 689 000 korun. Do provozu byla věž uvedena 15. srpna 1926. Dnes už vodojem svému účelu neslouží (odstaven v r. 2008), avšak opět se mu dostalo nového uplatnění. Věž získal do užívání Spolek přátel města Týniště nad Orlicí, který zde založil muzeum a letní galerii. Interiér věže byl díky financím z Programu rozvoje venkova adaptován k pořádání výstav - bylo postaveno dřevěné mezipatro ...
Adam Prokeš, 2.8. 2010

Suvenýry, Samostatné prohlídky