Hrady.cz
Vodoléčebné a klimatické lázně u sv. Katřiny jsou uváděny v 16. stol. Dle pověsti pramen uzdravil dcery pána z Leskovce a ten zde dal postavit kapličku. Věhlas získaly v 18. století, za první světové války vyhořely a již nikdy nebyly zcela obnovy.
Lázně sv. Kateřiny
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Vodoléčebné a klimatické lázně u sv. Kateřiny jsou uváděny v 16. století. Podle pověsti zdejší prameny údajně uzdravily dcery pána z Leskovce – Markétu a Kateřinu – a ten dal u jednoho z nich z vděčnosti postavit kapličku. Voda z pramenů byla jako stolní voda dovážena až na zámek do Jindřichova Hradce. Věhlas lázně získaly v 18. století, kdy patřily městu. Za Emanuela Němce (majitele lázní v r. 1908–1911) zde v letní sezóně 1909 působil jako lázeňský lékař MUDr. Antonín Čapek, otec bratří Čapků. Byla tu s ním celá rodina. Za první světové války vyhořely a již nikdy se nepodařila jejich obnova. Do roku 2006 zde fungovala dětská ozdravovna, která byla přebudována na wellness centrum.
Milan Caha (zdroj: různé internetové zdroje), 29.7. 2010

Pelhřimov  (PE)