Hrady.cz
Barokní sousoší z let 1717–1720 od Františka Bauguta. Trojboký podstavec zdobený reliéfy je doplněn sochami světců – Jana Nepomuckého, Jana Křtitele, Prokopa a Josefa. V roce 1838 byla kolem postavena empírová kašna.
sousoší sv. Jana Nepomuckého v Počátkách
© Milan Caha 07/2010
Graficke pismenko Barokní sousoší z let 1717–1720 vytvořil sochař František Baugut. Bohatě členěné a zdobené sousoší tvoří jednu z dominant počáteckého náměstí. Jeho jádrem je trojboký podstavec zdobený reliéfy. V dolní části to jsou reliéfy znázorňující Pannu Marii Svatohorskou, sv. Františka Xaverského a sv. Jiří, v horní části pak reliéfy znázorňující výjevy ze smrti sv. Jana Nepomuckého. Centrální socha rovněž zpodobňuje tohoto světce, další sochy znázorňují sv. Jana Křtitele, sv. Prokopa, sv. Josefa a anděly. V roce 1828 byl sloup opravován, o deset let později kolem něj byla postavena empírová kašna.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. (P - Š), Academia, Praha 1980), 8.7. 2010

socha, monument