zámek Dubová

Horní Vikštejn
Barokní zámek z l. 1774-1776, za Jana Juliusa Frobela, majitele vikštejnského panství. Trojkřídlý patrový zámek byl upravován v 19. i ve 20. stol. Poslední majitelé hrabata Razumovští vlastnili zámek od r.1884 do r.1945. Dnes je v zámku dětský domov.
Vstupní průčelí
Graficke pismenko Pojedete-li z Vítkova nejkratší cestou na Melč, projedete Podhradím pod hradem Vikštejn a před Radkovem přijedete do osady Dubová, dnes části obce Radkov. Původní název Dubové, Horní Vikštejn, měl své opodstatnění. Dubová je skutečně položena výše než Vikštejn.
Zámek nemůžete minout, protože jeho západní křídlo se nachází těsně při komunikaci, která prochází vsí Dubová. Přímo ze silnice je vidět pouze západní křídlo a částečně jižní průčelí. Hlavní průčelí je zčásti skryto za korunami stromů. Okolo zámku je rozsáhlý park na ploše asi 2,14 ha s rybníkem a je osázen vzácnými dřevinami. Park není veřejnosti běžně přístupný. Myslím však, pokud slušně požádáte, že Vás z parku nevyženou.

historie

Na místě dnešní osady Dubové (do r. 1945 Horní Vikštejn, dnes část obce Radkov) stával původně jen poplužní dvůr, náležející k hradu Vikštejnu. Uvádí se v r. 1640, kdy byl obehnán kamennou zdí. Když v 18. století hrad Vikštejn již chátral a nehodil se ani jako sídlo panstva, ani jako centrum správy panství, postavil v l. 1774 - 1776 Jan Julius Frobel, tehdejší majitel vikštejnského panství,na místě poplužního dvora barokní zámek. Je to

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku; díl 2. - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983 (doplněno redakcí hrady.cz), 13.9. 2005

Opava  (OP)
    Radkov