tvrz Frymburk

Friedenburg
Terénní náznaky tvrze ze 13. století s původ. názvem Friedenburg. Při tvrzi vznikl dvůr a ves Frymburk. R. 1318 v držení Sezemy a Protivy z Frymburka. Po dobytí r. 1467 již nebyla obnovena. Dnes v bývalém areálu tvrze stojí kaplička z 19. století.
pohled na místo zaniklé tvrze

Terénní náznaky tvrze Frymburk v okrese Klatovy

Graficke pismenko Tvrziště se nachází v obci Frymburk na malém kopečku u rybníku na návsi. Tvrz pocházela z konce 13. století, první zmínka r. 1318. V 15. století byl vlastníkem Racek Varlych z Bubna. V době panování Jiřího z Poděbrad byla tvrz vypálena. V 16. století si Branišovští z Branišova místo zpustlé tvrze postavili nové sídlo dole ve vsi. V 19. století byla na místě, kde stávala tvrz, postavena kaple svatého Antonína, která tu stojí dodnes. Přítomnost tvrze tu dnes dokazují velké valy a příkopy.
Míra Loněk a Kolbenka, 30.6. 2010

FRYMBURK.
    V Nezamyslické farnosti postaven ve 13. století hrádek, který obdržel podlé panující obliby německé jméno Friedenburg, což od Čechů zkomoleno a Frymburg vyslovováno. Při hrádku byl dvůr a povstala nynější ves Frymburk. Zbytky bývalé tvrze již skrovné, vlastně jen tvrziště, lze viděti u dvora. První nám známí držitelé byli erbu osličí hlavy a předkové potomních vladyk z Frymburka. Okolo l. 1318 byl v držení Sezeny a Protivy, bezpochyby bratří, z

A. Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého, díl XI., 8.2. 2011

Klatovy  ( KT)