Hrady.cz
Původně barokní zámek nechal v roce 1783 postavit baron Quido Antonín z Kalkreuthu. V první polovině 19. stol. byl zámek za hraběte Arnošta Augusta Falkenhaina z Glošku přestavěn v empírovém slohu. Zámek obklopuje park a dnes je zde domov důchodců.
Zahradní průčelí zámku
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Obec Kyjovice leží asi 17 km západně od středu krajského města Ostravy při silnici II/465. Vlastní zámek z 18. stol., dnes v empírovém slohu, se nachází v jihovýchodní části obce na malém návrší obklopen zámeckým parkem. Dnešní vzhled zámku pochází z posledních stavebních úprav, provedených v první polovině 19. stol. za hraběte Arnošta Augusta Falkenhaina z Glošku. Jedná se o jednopatrovou klasicistní budovu, obdélníkového tvaru s mansardovou střechou. Obě průčelí s rizality zakončenými štítem. K jižní straně zámku přilehají hospodářské budovy. Zámek obklopuje park o rozloze asi 7 ha, založený již koncem 18. stol. Později za ...

historie

První zmínka o Kyjovicích se datuje k roku 1430, kdy obec byla majetkem kláštera Hradisko u Olomouce. V 16.století se stali vlastníky Tvorkovští z Kravař, poté Pražmové z Bílkova a v roce 1656 získal Kyjovice rod Kalkreuthů. V držení obce se dále střídaly hrabata Falkenhainů a Stolberg-Stolberů. Po zrušení patrimoniálního zřízení patřily Kyjovice k okresu Bílovec a od roku 1960 k okresu Opava. V letech 1979 až 1990 se připojily k Pusté Polomi a

L.P. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 4.2. 2006

Opava  (OP)