Hrady.cz
Pozdně gotická kaple byla vystavěna v letech 1545–1548 na místě poustevny tehdejším majitelem zvíkovského panství, panem Jindřichem ze Švamberka, za cenu osmdesáti jedné kopy grošů. Obraz světice Anny nad oltářem je barokní, z první poloviny 18. století.
Prohlídku kaple mimo dny bohoslužeb a případné ubytování lze zajistit po předchozí dohodě na uvedeném kontaktu.
30.6. 2011

historie

Osadu Svatá Anna tvořilo kdysi pouze devět chaloupek s doškovými střechami. Osadníky zde byli lesní dělníci a plavci, tzv. voraři, kteří se na plavbu do Strakonic, ale i do Prahy museli vydávat pěšky. Na protější části svahu, zvaného Hřebínek, za potokem Strouhou, měli svoje malá, ručně obdělávaná políčka zvaná Kopaniny, která se nacházela poblíž lesa Černého vírku. Tato pole nebyla přístupna žádným povozem, a tak museli osadníci svou skromnou

Jaroslav Šefčík , 25.6. 2010

pověsti

Dle pověstí je kaple opředena několika tajemstvími. U jižní zdi oltáře se nachází údajně hrob neznámého mladého muže a v kapli samotné by se měl nalézat vchod do tajné chodby, která spojuje kapli se zvíkovským hradem.

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Suvenýry, Rezervace, Úschovna kol, Ubytování
     Písek  (PI)