Hrady.cz
Středověké sklepy budované zejména z hospodářských důvodů. Litoměřické podzemí patří k nejrozsáhlejším v Čechách. Sklepy mají až tři patra. Za válek sloužily i jako úkryt obyvatel a majetku.
vstup do restaurace a prohlídkové trasy
Graficke pismenko Vstup do sklepení je přes vinárnu Radniční sklípek v podloubí barokního domu čp. 21 na Mírovém náměstí. Vinárna je otevřena celoročně. Od konce června do začátku září je zajištěna denně průvodkyně. Mimo sezónu je otevřeno po domluvě.
Další historické sklepení lze navštívit na severní straně Mírového náměstí v nově otevřené restauraci.
Karel Husák , 2.6. 2010

pověsti

Podle pověsti za husitských dob měšťané ulili ze svých šperků zlaté slípky, kuřata i vejce, a ty pak ve svých sklepech zakopali. Poklady prý prozrazují modré plamínky. Dodnes se tvrdí, že někde by ještě tyto poklady mohly být ukryty, především pod některým z domů na Mírovém náměstí.
    Karel Husák, dle knihy Navštivte podzemí....., 2.6. 2010

popis

Středověké sklepy budované zejména z hospodářských důvodů, sloužily za válek i jako úkryt obyvatel a majetku. Mají až tři podlaží s velkými prostorami a jsou propojeny sítí chodeb pod celým městem. Budování bylo postupné, nejstarší je horní patro. Chodby vedly i za hradby. Jejich původní délka je odhadována na 24 kilometrů. Dnes jsou průchozí asi 3 kilometry. Současná prohlídková trasa 366 metrů dlouhá je zároveň lapidáriem Oblastního

Litoměřice  (LT)
    Litoměřice