Hrady.cz
Hořovickou kapli Panny Marie Loretánské nechal postavit Bernard Ignác Martinic. Dokončena byla za jeho dcery Terezie Františky a vysvěcena byla v roce 1690 (podle jiných pramenů až 1697). Barokní oltář upraven na počátku 18. století.
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Hořovickou kapli Panny Marie Loretánské (Loretu) nechal postavit v 17. století Bernard Ignác Martinic po návratu ze své římské pouti. Jejího dokončení se však nedožil. Dokončena byla až za jeho dcery Terezie Františky a vysvěcena byla v roce 1690 (podle jiných pramenů až 1697). Jednoduchá obdélná stavba je opatřena drobným oknem a vchody ozdobenými prostými kamennými portály. Oltář prošel barokní úpravou na počátku 18. století.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. (A - J), Academia, Praha 1977), 25.5. 2010

Svatá chýše v Loretě
    Svatá chýše (Santa Casa) je označení pro údajný dům Panny Marie v Nazaretu v Palestině, který byl podle legendy na konci 13. století přenesen anděly z Nazaretu do Itálie, kde nyní stojí v bazilice v obci Loreto. Archeologické průzkumy potvrdily, že část zdiva je skutečně totožná s uvažovaným Mariiným domkem; pravděpodobně ho však nechal ve 13. stol. převézt do Itálie papež. Svatá chýše se brzy po smrti Panny Marie stala uctívanou relikvií; byla

Loretánská legenda
    Loretánská legenda vypráví, že Svatá chýše (ve které bylo Panně Marii archandělem Gabrielem zvěstováno, že se stane Matkou Boží) byla nejprve přenesena anděly do Tersata v Dalmácii, následně byla přenesena na druhou stranu Jaderského moře do lesíka nedaleko italské Ancony a nakonec na cestu vedoucí do městečka Recanati.

Beroun  (BE)
    Hořovice