Hrady.cz
Budova postavena jako měšťanský dům po r. 1627. R. 1678 získal dům spolu s kostelem Nejsvětější Trojice řád theatinů. Těm patřil do r. 1684. Po nich zde do roku 1950 sídlili františkáni. Budova přestavěna po požáru v r. 1782 Nyní Základní umělecká škola Josefa Slavíka.
čp. 253 - dříve františkánský klášter
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Klášterní budova stojí na místě dvou měšťanských domů. Jeden z nich je doložen roku 1540 jako majetek konšela Jana Pohanovského, později byl v majetku pánů z Říčan. Druhý dům patřil významné hořovické rodině Przníků. V roce 1624 domy vyhořely a spáleniště zakoupil správce hořovického panství Jakub Veltrubský. Dům, který si na tomto pozemku postavil po roce 1627, odevzdal jako trest za zpronevěry majiteli panství Bernardu Ignáci z Martinic. Ten ve své závěti roku 1678 daroval dům spolu s kostelem Nejsvětější Trojice řádů theatinů. Tomu patřila budova, ve které provozovali hospic, jen do roku 1684, kdy theatinská fundace zanikla. Pro svůj klášter ji poté ...
Milan Caha (zdroj: Kuča Karel: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 5. (H -Kole), Libri, Praha 1997), 25.5. 2010

klášter
     Beroun  (BE)