Hrady.cz
Zámek byl postaven r. 1702 Janem Antonínem Kořenským z Terešova. V r. 1808 byl po požáru opraven a koncem 19. stol. byl rodinou Chotků přestavěn v pozdně klasicistním slohu a tuto podobu má dodnes. V zámku byl donedávna ústav pro postižené děti, vrácen v restituci.
© Luděk Pitter 04/2004
Graficke pismenko Roku 1665 získal Ratměřice při dělení rodinného vlašimského panství Rudolf František z Talmberka. Když roku 1702 koupil panství Jan Antonín Kořenský z Terešova, postavil si v Ratměřicích nový reprezentativní zámek v barokním slohu. Po požáru roku 1808 byl zámek opraven a za Chotků koncem 19. století získal dnešní pozdně klasicistní podobu včetně hodnotného krajinářského parku. Za povšimnutí stojí četné cizokrajné dřeviny, především dva stromy sekvojovce obrovského, které jsou nejvyššími exempláři v Čechách a snad i v Evropě.
V zámecké budově byl donedávna ústav pro postižené děti, po restituci je prázdný a je nabízen k pronájmu.
Pavel Zany Komárek, 12.4. 2004

Benešov  (BN)