Hrady.cz
Tvrz na tomto místě je zmiňována již v 15. stol., v 16. stol. byla provedená velká přestavba. R. 1822 byla přebudována na pozdně barokní hospodářský dvůr v dnešní podobě. Dvůr proslul chovem koní. Od r. 1958 je objekt chráněn jako kulturní památka ČR.
Jihozápadní křídlo
Graficke pismenko Tento osamocený pozdně barokní dvůr v podobě menšího zámečku stojí na místě dřívější tvrze. Štít byl poměrně známý pro zdejší výborný chov koní, jezdeckých i vojenských. Objekt má tři hlavní křídla.
Střední křídlo je dvoupatrové. V přízemí jsou zazděná okna - tato úprava pochází z doby, kdy byl objekt využíván jako sýpka. Severovýchodní křídlo (velký prostor s valenou klenbou) bylo využíváno jako stáje, jihozápadní (rozdělené na menší klenuté místnůstky) jako sklady a chlévy. Průčelí tvoří kamenná zeď s branou na dvůr.
Ačkoliv je dnes evidován jako nemovitá kulturní památka, najdeme ho v poněkud zanedbaném stavu - i když je nutno říci, že v poslední době se blýská na lepší časy. Štít rozhodně neminete, leží nad Botičem v ulici Ke Štítu a je zdaleka viditelný.

historie

Původní tvrz je zmiňována již v 15. století, dochovaly se i záznamy o větší přestavbě v 16. století. Dnešní podobu ale Štít získal až v roce 1822.

Praha 10-Křeslice
    Další tvrze