Hrady.cz
Kamenné hradby městského opevnění byly vybudovány v 15. stol. V rozích Masarykova náměstí byly tři městské brány – Brněnská, Olomoucká a Kroměřížská, které byly zbořeny v 1. pol. 19. stol. Východní linie hradeb byla dvojitá. Zachovala se jen část hradeb, např. 50 m úsek v ulici Pivovarské.
Vnitřní strana hradeb, Pivovarská ulice
Graficke pismenko Vznik opevnění města sahá snad někam do poloviny 14. stol, pevné kamenné hradby však vyrostly až v století patnáctém. Trojice městských bran stála při rozích Masarykova náměstí. Brány Brněnská na jihozápadě, Olomoucká na severu a Kroměřížská ve východní části byly bohužel již v první pol. 19. stol. zbořeny. Jejich umístění však snadno odhadnete již při pohledu na mapu - cípy trojúhelníkovitého náměstí vám napoví. Fortifikace byla nejsilnější na východě, zde vedla dvojitá hradební zeď. Do dnešních dnů se z tohoto opevnění nezachovalo mnoho. Jedná se především o asi 50 m úsek hradeb na severu v ulici Pivovarská. Opravená zeď zde dosahuje výšky až 6 m, ...

turistické

Na Dvořákově ulici, souběžné s těmito hradbami, lze vidět malý kousek značně poničené protilehlé hradební zdi. V těchto místech byla hradba dvojitá.

brána, opevnění
     Vyškov  (VY)