Hrady.cz
Tvrz postavili Rožmberkové jako sídlo purkrabího v průběhu 13. stol. R. 1480 byla v držení Kozských z Kozího, r. 1536 prodána městu Tábor. R. 1547 ji koupil hrabě z Gutštejna a r. 1549 Ladislav z Lobkowicz. R. 1638 byla zčásti zbořena; koncem 17. stol. obnovena. R. 1829 ji koupil Jan Nádherný.
Graficke pismenko Ves Jistebnice je poprvé doložena v závěti Voka z Rožmberka z r. 1262. Rožmberkové vystavěli v Jistebnici tvrz, v níž sídlil purkrabí. Kdy panství jistebnické přestalo být rožmberským majetkem, není známo, ale v r. 1480 již bylo v držení vladyků Kozských z Kozího, patrně jako náhrada za dluhy nebo jiné závazky. Po smrti Mikuláše Kozského (1523) zdědili panství Kuneš Bohdanecký z Hodkova a na Žlebích a Volf Házl z Nové Vsi na Slavětíně. Když ten zemřel (asi v r. 1536), prodali poručníci jeho dětí spolu s Kunešem r. 1537 tvrz, dvůr, městečko Jistebnici a poddanské vsi městu Táboru. Neobývaná tvrz pustla. Po prvním ...
Hrady, zámky a trvze ..., 5.4. 2004

Tábor  (TA)