Hrady.cz
Zámek byl přestavěn r. 1680 ze starší tvrze Hynkem Jetřichem Vitanovským. Z původní stavby zůstala zachována část základových a obvodových zdí, některé klenby v přízemí a sklepní prostory. Zámek je nyní majetkem města.
Letohrad - zámek
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko V zámku se nachází Muzeum a světnička Járy Cimrmana. Náš velikán zde má i pomník. V jedné části zámku je též hotel s restaurací. Samotný zámek pokračuje zámeckým parkem (1820–1830) se zajímavou kašnou (dříve v prostorách býval rybník), umělou jeskyní (grotta) s délkou 25 m, empírovým altánem z 19. století a s vyhlídkou na Podměstí. Nedaleko je zajímavá kaple sv. Jana Nepomuckého, zarostlé místo hradu Kyšperk, před zámkem historické náměstí s kostelem sv. Václava. Přes trať a Lukavický potok pak pozoruhodný Nový dvůr s muzeem řemesel.
Ivo Rozehnal, 7.7. 2010

historie

Když r. 1562 zemřel majitel žampašského panství Zdeněk Žampach z Potštejna, rozdělili se jeho synové r. 1568 o otcovský majetek. Přitom městečko Kyšperk a šest vsí připadlo jako samostatné panství Čeňku Žampachovi, ale skutečným jeho pánem byl Čeňkův starší bratr a poručník Jan Burian Žampach, který pobýval v Kyšperku často již za života svého otce. Jan Burian založil v místech panského dvora na nízkém ostrohu nad Tichou Orlicí tvrz. Ta se

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 15.1. 2005

tvrz přestavěná na zámek