Hrady.cz
Původní gotický kostel pocházející z pol. 14. st. přestavěn v letech 1867–68 pseudogoticky a přistavěna věž. Vzácný obraz z konce 14. st. nyní umístěný v Národní galerii a v kostele zavěšena jeho kopie.
Kostel sv. Petra v Dubečku
Závěr kostela s ohradní zdí bývalého hřbitova a bývalou márnicí
Dubeč je území na jihovýchodě hlavního města Prahy. Jeho součástí je i místní část Dubeček.
Dubeč je od listopadu 1990 pražskou městskou částí.

historie

Ves Dubeč je doložena v 11. století. Králem Vladislavem II. Jagellonským byla roku 1502 povýšena na městečko. Místní část Dubeček, původně označovaná jako Malý Dubeč, vznikla o něco později. Kostel v Dubečku se připomíná již v roce 1364 a již tehdy byl kostelem farním. Současná podoba jednolodního kostela sv. Petra pochází z pseudogotické přestavby provedené v letech 1867–1868. Tehdy byla ke kostelu přistavěna věž a zvětšena okna. Kostel byl

popis

Z původního gotického kostela zůstalo zachováno zdivo v obvodu kostelní lodi a v presbytáři. Vnitřní zařízení kostela je pseudogotické a pochází z doby přestavby kostela. V presbytáři visel do roku 1892 vzácný obraz pocházející z doby před rokem 1400 namalovaný českým mistrem. Zobrazuje donátora kostela vzývajícího sv. Ondřeje a sedm zemských patronů. Obraz je nyní umístěn v Národní galerii a v kostele umístěna jeho kopie. V kostelní věži

Praha 10-Dubeč