kašna se sochou rytíře
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Na Žižkově náměstí lze zdarma zaparkovat. Místo může sloužit jako výchozí bod k dalším vlašimským pamětihodnostem – zámku se zámeckým parkem, kostelu sv. Jiljí, evangelickému kostelu a k procházce přes nově zrekonstruovaný most přes Blanici na malebné Palackého náměstí.
M.C., 20.4. 2010

historie

Pseudogotická kašna byla postavena na Velkém rynku roku 1886. Kašnu se sochou věnoval městu vlašimský rodák, architekt a stavební podnikatel František Šebek. O postavě na vrcholu sloupu se vedou dohady. Může se jednat o mytického slovanského hrdinu Záboje, případně o Rolanda, symbolizující tržní práva měst. Ve Vlašimi se ještě spekuluje o tom, že by socha mohla představovat Žižku, podle toho, že náměstí se nyní jmenuje Žižkovo.

technická památka
     Benešov  (BN)