Hrady.cz
Raně barokní kapli z r. 1685 postavil Václav Vojtěch ze Šternberka současně se zámkem na nejvyšším místě zámecké vinice. Obnovena po požáru r. 1924. Od r. 1995 spolu s vinicí ve správě Botanické zahrady hl. m. Prahy. Slouží pravidelným nedělním bohoslužbám.
Kaple od jihu ze zahrad zámku Trója
Graficke pismenko Raně barokní kapli z roku 1685 na nejvyšším místě zámecké vinice nechal postavit hrabě Václav Vojtěch ze Šternberka, stavebník trojského zámku. Byla zasvěcena sv. Kláře jako patronce jeho manželky Kláry Bernardiny z Malzanu. Současný vzhled získala již v 19. století, ale po požáru r. 1924 musela být radikálně obnovena. Nyní je od r. 1995 vinice i s kaplí součástí Botanické zahrady hl. m. Prahy (viz samostatné heslo) a je od ní krásný výhled na zámek se zahradou a celé panorama Prahy. Vinice je průchozí a v býv. viničním domku je zřízena vinotéka. Kaple sv. Kláry je filiální svatyní římskokatolické farnosti u salesiánského kostela sv. Terezie ...
Mass, Turyna Petr, aktualizace Jiří Špaček, 1.4. 2004

historie

Sv. Klára z Assisi, řeholnice ze 13. století, pocházela z lepší rodiny, ale podle vzoru svého staršího současníka založila tzv. druhý řád sv. Františka v klášteře u sv. Damiána neboli ženskou větev františkánů. Nejčastěji ji můžeme vidět zobrazenou s provazem kolem pasu, dalšími jejími atributy jsou berla, kříž, hořící lampa a kniha řádových regulí.

Praha 7-Troja
    Další kaple