Hrady.cz
Komunistickým režimem necitlivě přestavený zámek na místě původní tvrze, pravděpodobně zde založené po r. 1549 Jindřichem Nejedlým z Vysoké. V r. 1674 získává rod Straků z Nedabylic, který zde staví barokní zámek. V r. 1886 získává panství Jan Harrach. V l. 1971–1975 proběhla radikální přestavba.
Pohled na budovu zámku
Graficke pismenko V roce 1547 vyhořela dolní tvrz a nebyla obnovena, už před tímto rokem zde mohla stát druhá tvrz v horní části Libčan. Po neúspěšném povstání v roce 1547 byly Libčany městu Hradec Králové zabaveny a přešly na Pernštejny, kteří panství drželi krátce a prodávají ho v roce 1549 Jindřichovi Nejedlému z Vysoké, který toto panství rozšířil o další vesnice a nejpozději on zde staví "novou" tvrz. Tomuto rodu opatřilo panství až do roku 1674, kdy jej získává Myslibor Petr Straka z Nedabylic jako dědictví po své manželce Johance Dorotě (Nejedlé z Vysoké). Strakové přestavěli horní tvrz v nevelký barokní zámek. Jejich rod vymírá ...
Petr Nožička, čerpáno z: P. Křížek, M. Řezník: Hrady, zámky, a tvrze na Královéhradecku, Společnost ochránců památek ve východních Čechách , 1992, Petr Nožička, čerpáno ze Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech Moravy a Slezka po roce 1945, kol. autorů, Libri , 30.11. 2011