Hrady.cz
Dvůr z konce 16. stol., barokně přestavěný v 1. pol. 18. stol. Statek s obytným domem a připojenými hospodářskými staveními je typickou ukázkou tzv. lidového baroka. Na nárožích obyt. domu válcové věže, místnosti jsou zaklenuty. U vjezdu s kovanou bránou a brankou pro pěší kaple Božího Těla.
Filípkův dvůr
Dvůr se nachází u křižovatky ulic Vrchní a Filípkovy, poblíž kostela sv. Kateřiny Alexandrijské. Dnes dvůr užívá několik soukromých firem.
Tomáš Berka , 5.4. 2010

historie

Dvůr založit Krištof Bzenec z Markvartovic roku 1597 pro svého příbuzného Daniela Hufa z Kantorova. Jeho dnešní podoba pochází z přestavby v 1. polovině 18. století. V průběhu 19. století byl několikrát upravován.
    Náměstí a ulice města Opavy-historický místopis (Josef Gebauer, Pavel Šrámek), 5.4. 2010

popis

Statek s obytným domem a hospodářskými staveními seskupenými kolem obdélníkového dvora. Na nárožích obytného domu jsou válcové dvoupatrové věže, zakončené cibulovými báněmi pokryté břidlicí. Místnosti jsou zaklenuty valenou a křížovou klenbou. U vjezdu s kovanou bránou a brankou pro pěší navazuje ohradní zeď na kapli Božího Těla. Statek je příkladem napodobování vzorů tehdejšího oficiálního barokního umění v lidové architektuře.

není známo
     Opava  (OP)