Hrady.cz
Stavení z lomového pískovce, které je jediným pozůstatkem mlýna, dnes slouží k rekreačním účelům. Mlýn postaven r. 1830, v r. 1877 přestal sloužit původnímu účelu. V 60.-70. letech 20.stol. byl objekt přestavěn na rekreační obydlí.
Bývalý větrný mlýn Arnoltice
Graficke pismenko Obec Arnoltice (dříve německy Arnsdorf) leží v oblasti Českosaského Švýcarska na vedlejší silnici spojující Děčín a Hřensko, a to západně od Růžové. Prochází jí modrá turistická značka od nádraží Veselé pod Rabštejnem a Olešského rybníka do údolí Suché Kamenice u Labské Stráně. Obec má asi 400 obyvatel a dominuje jí mohutný, pozdně barokní mariánský kostel z poloviny 18. století. Objekt bývalého větrného mlýna se nachází v její severní části.
24.4. 2017

historie

Větrný mlýn holandského typu se nachází na severním okraji Arnoltic uprostřed obecní zástavby. Byl postaven v r. 1830. V materiálu stabilního katastru se uvádí větrný mlýn v Arnolticích s jedním složením a jedním pracovníkem. Na pozemkové mapě z roku 1843 již je zakreslen na severoseverozápad od kostela při rozcestí na pozemkové parcele č. 54, vedle je obytné stavení parcela č. 23. Z této mapy také můžeme vyčíst, že majitelem parcely, na

Jiří Špaček (podle webových stránek obce Arnoltice), 24.4. 2017

mlýn