Hrady.cz
Kostel sv. Markéty prvně doložen r. 1352, věž přistavěna až ve 2. polovině 17. stol. Při opravách r. 1941 objeveny v interiéru gotické nástěnné malby ze závěru 14. stol. a následně restaurovány. Varhany z doby před r. 1838. Filiální kostel ve farnosti Lipnice n. Sázavou.
kostel od jihu
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko Malá osada, prakticky zaniklá ves Loukov, je částí obce Dolní Město, od níž leží necelé 3 km západně. Dolním Městem prochází silnice II/347, která spojuje Světlou nad Sázavou s Humpolcem.
Již velmi zdevastované budovy panského dvora v Loukově byly zbourány v r. 1982. Někdejší ves prakticky zanikla, v současné době je zde pouze několik osamělých stavení. Bývalý mlýn na Meziklaském potoce je využíván pro rekreační účely. Dominantou Loukova je gotický kostelík sv. Markéty s nevelkým hřbitovem.
28.5. 2002

historie

Kostel sv. Markéty v Loukově na Vysočině patří do skupiny tří tzv. podlipnických kostelů. V r. 1941 byla v lodi, presbytáři i sakristii objevena řada středověkých nástěnných maleb. Podle posledních poznatků by měly pocházet z posledního desetiletí 14. století. Loukov tvořil ve středověku samostatný malý statek, jehož majitelé byli zároveň i patrony kostela. Prvně je kostel sv. Markéty zmiňován v r. 1352, kdy je v rejstřících papežských desátků

Tři gotické kostely pod hradem Lipnicí, Jan Sommer a kol., Vlastivědná knihovnička SPS, svazek 8., 1999, 25.8. 2004

Havlíčkův Brod  (HB)
    Loukov