Hrady.cz
Stanice Plzeň, Jižní Předměstí vznikla roku 1903 na souběžném úseku tratí do Domažlic a Chebu pro obsluhu tehdejšího Říšského předměstí. K secesní budově přibyla roku 1921 budova novorenesanční, příjezdová. Po roce 1990 secesní objekt zcela zchátral.
Novější budova od západu
© Ivan Grisa 03/2010
Železniční stanice Plzeň - Jižní Předměstí se nachází jihozápadně od centra města. Parkování v okolí je problematické, částečně placené. Příjezd MHD je možný trolejbusovou linkou 16 (stejnojmenná zastávka jižně od železnice). Ve stanici zastavují osobní vlaky na tratích Plzeň - Domažlice a Plzeň - Cheb.

Výpravní budovy železniční stanice Plzeň Jižní Předměstí
    Do zářezu, kterým procházejí společně tratě Praha - Domažlice a Vídeň - Cheb, byla v letech 1903–04 umístěna železniční stanice Plzeň Říšské předměstí. Kromě ostrovního nástupiště s budovou, kterou se na ně scházelo z nově zřízeného přemostění, sem byly vloženy výhybky, které umožnily využití souběžného úseku obou tratí jako dvojkolejky a napojení nové vlečky Škodových závodů. Výpravní budova byla umístěna na západní část nového nástupiště.

Ivan Grisa, dle H. Hušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, III. díl, Libri 2003, 24.3. 2010

technická památka
     Plzeň-město  (PM)