Hrady.cz
Románsko-gotický kostel s řadou pozdějších úprav na ostrohu nad soutokem Mže a Úslavy ve východní části Plzně. Pravděpodobně mylně ztotožňován s nedoloženým klášterním založením sv. Vojtěcha roku 992.
Areál od jihu
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Kostel stojí na ostrohu nad soutokem Mže a Úslavy, kterým oficiálně (i přes odpor plzeňského magistrátu) vzniká Berounka. Příjezd autem je možný asi 200 m nad kostel (křižovatka Potoční - Nad Týncem - Ke sv. Jiří). Pěšky od nejbližší zastávky MHD Zábělská (konečná trolejbusu 16) ulicí Ke sv. Jiří, Chmelovou, Potoční a znovu Ke sv. Jiří asi 1200 m k severozápadu nebo po žluté turistické značce přes ulici U panského dvora (mírně delší). Ulice Ke svatému Jiří je přerušena pražskou železniční tratí, na níž se nachází i železniční zastávka Plzeň Doubravka (asi 600 m od kostela).
Kostel je přístupný během bohoslužeb (neděle od 9.00).

Kostel svatého Jiří v Plzni - Doubravce
    Oblast kolem soutoku Mže a Úslavy byla osídlena od pozdní doby kamenné. Nad nedalekým Bukovcem existovalo do přelomu 9. a 10. století slovanské hradiště. I po jeho zániku kolem roku 900 přežily některé osady v okolí. Archeologické nálezy svědčí o tom, že u dnešního kostela existovalo kolem poloviny 10. století již křesťanské pohřebiště. Pulkavova kronika uvádí jinde nedoloženou zprávu o založení benediktinského konventu v zimě 992/993 v místě

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 5. díl, Libri 2002 a Jan Hajšman: Panský dvůr a kostel sv. Jiří v Plzni-Doubravce, České hrady 2007, 28.3. 2010

Plzeň-město  (PM)

Další kostely, chrámy v okolí