Hrady.cz
Původně barokní domácí kaple u předměstské vily plzeňského primátora P. P. Helfera (1745–6), rozšířená 1806 o podélnou část směrem k Radbuze. Rekonstrukce 1893, 1935–6 a počátkem 21. století.
Kaple od jihozápadu
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Kaple stojí u pravého břehu Radbuzy pod nájezdem na most Milenia z Mikulášské třídy (ulice U trati). Příchod od hlavního nádraží i z Denisova nábřeží ulicí U Ježíška (pěší zóna). K parkování lze využít kryté garáže pod ulicí U trati. Nejbližší zastávka MHD Mikulášské náměstí (tramvaje 1 a 2, trolejbus 12) asi 200 m východně.
Při obhlídce kaple počítejte s podezíravými reakcemi zřejmě dobře situovaných obyvatel bytového komplexu jižně od ní.

Kaple U Ježíška v Plzni
    Kapli u pravého břehu Radbuzy severně pod mikulášským hřbitovem nechal v letech 1745–46 postavit u své předměstské vily plzeňský lékař a primátor Petr Pavel Helfers von Helfersreu. Roku 1806 byla nákladem Petra Pavla Pernera rozšířena o podélnou část, kolmou k původní stavbě. Velké opravy objektu byly provedeny v letech 1893, 1935–36 (arch. Hanuš Zápal) a počátkem 21. století, kdy se jinak nevyužívaná kaple stala vjezdovým objektem nového

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 5. díl, Libri 2002, 27.3. 2010

Plzeň-město  (PM)