Hrady.cz
Židovská čtvrť na severozápadě Roudnice vznikla počátkem 17. století přenesením původního ghetta z míst kapucínského kláštera. Dochována synagoga, starý hřbitov a řada domů z 18.–19. století.
Bývalá synagoga od jihu
© Ivan Grisa 03/2010
Židovské ghetto tvoří dnešní ulice Havlíčkova a Třebízského, dochovalo se i několik průchodů směrem k oběma svahům, které jej svírají (dnes většinou zaslepených na pouhé vjezdy do dvorů). Synagoga a obecní dům byly zbaveny většiny architektonických detailů.
Od železniční stanice sem lze dojít podél trati směrem k západu (asi 400 m), parkování v místě není nijak omezeno.

Židovské ghetto v Roudnici nad Labem
    Původní židovská osada se v Roudnici od středověku nacházela jihovýchodně od dnešního zámku, v místech dnešního kapucínského kláštera (viz heslo). Ghetto, sestávající ze synagogy, hřbitova a pravděpodobně 16 domků, bylo zrušeno počátkem 17. století a přesunuto do severozápadní části města, západně od proboštského kostela. Zde byl zřízen druhý hřbitov, kam byla přenesena část náhrobků, synagoga a postaveny domky po obou stranách ulice od kostela

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.roudnicenl.cz/mesto-a-okoli/pamatky.html, 14.3. 2010