Hrady.cz
Pozdně barokní kaple někdejšího špitálu byla postavena u bývalé Pražské brány jihozápadně od roudnického náměstí v letech 1776–7. Obnovena roku 1983, přístupná o letních víkendech.
Kaple od severozápadu

Kaple svatého Josefa v Roudnici nad Labem

Graficke pismenko Původní roudnický špitál se nacházel na předmostí zdejšího kamenného labského mostu u kostela sv. Václava. Spolu s mostem byl poškozen za třicetileté války a v polovině 17. století přenesen k tehdejší Pražské bráně na jihozápadním okraji hrazeného města. V letech 1776–77 byla pro jeho potřeby postavena pozdně barokní kaple svatého Josefa. Ta přetrvala i zánik špitálu po postavení moderní nemocnice počátkem 20. století a dodnes akcentuje nároží Nerudovy a Riegrovy ulice. Důkladnou opravou prošla roku 1983.
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.roudnicenl.cz/mesto-a-okoli/pamatky.html, 14.3. 2010